2012. március 14., szerda

Aranygaluska



Az aranygaluska elkészítése nagyon egyszerű. Igaz az idei adagot nem én sütöttem, de mentségemre szóljon, hogy franciára tanultam.:) Néha azt is kell. :D A lényegen nem változtat, hogy nagyon finom lett!:)
Diós is és kelt tészta is, az csak finom lehet!:)

Hozzávalók(1 tepsihez):
  • 500 g liszt(fele sima fele rétesliszt)
  • 3 dl tej
  • 80 g cukor
  • 30 g élesztő
  • 3 tojássárgája (a fehérjével a tetejét fogjuk megkenni)
  • csipet só

  • 80 g olvasztott vaj (a tetejére megy)
  • kb 300 g dió + cukor

  • 1 cs. pudingpor
  • 1 l tej
  • 6-7 ek cukor

Elkészítés:
  1. Kevés langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, tegyük bele a csipet sót és egy kevés cukrot. Hagyjuk, hogy felfusson.
  2. A tojássárgáját, a cukrot és a lisztet dolgozzuk össze, majd lassan adjuk hozzá az élesztőt és így dolgozzuk össze.
  3. Hagyjuk kelni kb 1-1,5 órán át. (vagy amennyit igényel)
  4. Lisztes deszkán nyújtsuk ki kb 1 cm-esre, és szaggassuk ki.
  5. Pakoljuk tepsibe jó szorosan.
  6. Kenjük meg a tetejét olvasztott vajjal, majd tojásfehérjével.
  7. Majd szórjuk meg a diós keverékkel.
  8. Előmelegített sütőben, 170 °C-on süssük 20 percig.
  9. A pudingot a szokásos módon készítsük el.
  10. Az aranygaluskát vaníliás pudinggal lelocsolva fogyasszuk.

Nehézség: közepes
Elkészítési idő: félóra+kelesztés+sütés
Sütési idő: 20 perc
Sütési hőfok: 170 °C

Jó étvágyat hozzá!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése